SimAnalytics


–––––––––––––––––––––––––––––––––––
Trailmaker yhdisti SimAnalyticsin ja Kuusakosken menestyksekkäästi


Materiaalien kierrätykseen erikoistunut Kuusakoski Oy sai puhelinsoiton Trailmakerin Heikki Manniselta, jolle Trailmakerin laatimisen yhteydessä oli syntynyt vahva käsitys analytiikan ratkaisuja tarjoavan asiakasyritys SimAnalytics Oy:n kyvystä auttaa Kuusakoskea toiminnan tehostamisessa ja päästöjen vähentämisessä.

Kuusakosken toimitusjohtaja Atte Kekkonen tietää, että päästöjen vähentäminen on hyvä asia. Yritys operoi palvelua Suomen Rengaskierrätykselle, joka edustaa 280 tuottajaa. Sen verkostossa on 2
900 renkaiden vastaanottopistettä, joista renkaat siirtyvät kierrätysterminaaleihin. ”Haluamme vähentää kuljetusten ajokilometrejä ja sitä kautta hiilidioksidipäästöjä. Tämä johtaa myös kustannussäästöihin. Kuljetusten optimointiin haluttiin kumppani, koska se ei ole kierrätysyrityksen ydinprosesseja. Jos hankeen avulla päästään edes muutaman prosentin päästövähennyksiin, se kannattaa toteuttaa”, sanoo Kuusakoski Oy:n toimitusjohtaja Atte Kekkonen.

SimAnalytics sai käyttöön datan ja toteutti laskennallisen analyysin kierrätyspisteiden ja terminaalien maantieteellisestä sijainnista. Reiteistä kertyi kymmeniä miljoonia eri vaihtoehtoja, joiden perusteella lyhyimmät reitit laskettiin. ”Emme ainoastaan selvitä, mitä tulevaisuudessa tulee asiakkaan toiminnassa tapahtumaan, vaan pyrimme luomaan ratkaisuja, joilla tulevaisuuteen vaikutetaan”, sanoo SimAnalyticsin toimitusjohtaja Samuli Kortelainen, ”Dataa pitää löytyä määrällisesti ja laadullisesti. Sen jälkeen asiakkaalle tarjotaan vain Play-nappula, kun päätös halutaan tehdä. Tämä kuulostaa fiktiolta, mutta se on faktaa”.

Analyysin pohjalta syntyi suositus optimaalisesta kierrätysterminaalien määrästä. Tuloksena oli selkeä ja täsmällinen ratkaisu tulevaisuutta ajatellen. Kuusakoski Oy havaitsi, että pienillä päätöksillä se kykenisi samaan aikaan merkittävät kustannussäästöt sekä supistamaan huomattavasti kuljetuksista aiheutuvia CO2-päästöjä.
”Kun data murskataan riittävän pieniksi paloiksi, se alkaa kertoa tarinaa ja ratkaisu esittäytyy. Mielipiteet menettävät arvonsa, kun niiden rinnalle esitetään faktoja. Sellaisessa tilanteessa päätöksenteko on helppoa. Millaisen tekniikkaan perustuvan ratkaisun avulla teollinen yritys voisi merkittävästi supistaa CO2-päästöjä vuositasolla”, kysyy Samuli Kortelainen.

Kuusakosken terminaaliverkostoa uudistetaan, minkä jälkeen säästöistä saadaan konkreettista tietoa. ”Tavoite on vähentää kuljetuskustannuksia viidenneksen. Rahassa se tarkoittaa useiden miljoonien eurojen vuosittaisia säästöjä”, toteaa Atte Kekkonen.

Lisää aiheesta Tekniikka ja Talous -lehden verkkojulkaisussa täällä.02-Jun-2016

Tekoälyllä euro haltuun


SimAnalytics Oy tuottaa tietokoneavusteisia malleja johtamisen avuksi. Kuulostaa teknisen epämääräiselle, mutta kun on hetken puhunut yrityksen toimitusjohtajan Samuli Kortelaisen kanssa, sitä alkaa huomaamattaan miettiä erilaisia toimialoja, mille heidän simulaatioratkaisunsa sopisi. Vuonna 2013 perustettu yritys toimii markkinoilla, joiden olemassaolo ollaan vasta tunnistamassa – ja tunnustamassa.

”Kartta muodostuu rakennuksista, teistä ja niin edelleen. Navigaattori kertoo, miten mikäkin kohde löytyy sekä muun muassa mikä on lyhin keino saavuttaa tämä kohde ottaen huomioon liikenne- tai sääolot. Tuotteemme on tällainen liikkeenjohdolle tarkoitettu vertauskuvallinen navigaattori”, summaa SimAnalyticsin Samuli Kortelainen.

”Olemme palvelemassa yrityksiä, jotka ovat siirtymässä Big Data -vaiheesta seuraavaan eli kerätyn datan hyödyntämiseen liiketoiminnassaan. Tehtävänämme on mallintaa euron kehittymistä, optimoida käytettävissä olevat resurssit”, Kortelainen jatkaa. ”Tällä hetkellä Suomessa ei ole vastaavaa tuotetta ja palvelua tarjolla. Moni voi sanoa tekevänsä samaa, mutta kun mennään käytännöntasolle, kilpailijoita ei ole.”

Satunnaisuudet voidaan suitsia liikkeenjohtamisen hyväksi

Mitä enemmän käsillä olevaan ongelmaan liittyy muuttujia, sitä hankalammaksi kokonaisuuden hahmottaminen muuttuu ihmismielelle. ”Tekoälyä ja simulaatiota käytetään laajasti jo lähes kaikessa muussa paitsi liikkeenjohdossa. Osakekaupat tehdään jo pitkälle automaattisesti, Google-auto liikkuu ilman kuljettajaa ja lentokoneet rakennetaan pitkälle tietokonesimulaation avulla. Eräässä simulaatiokonferenssissa maailmankuulu fyysikko totesi, että kaikki moderni fysiikka on käytännössä simulaatiota ja mainitsi, kuinka he simuloinnin avulla testaavat eräänkin vuotta 2025 koskevan järjestelmän käyttöönottoa.”
SimAnalyticsin mallinnusten avulla esimerkiksi varaston käyttöarvoa voidaan laskea noin 10–15 % ja toisaalta nostaa kiertoastetta. ”Nämä ovat karkeita lukuja ja esimerkkejä joistakin sovellusmahdollisuuksista. Voimme tarvittaessa simuloida kokonaisen tehtaan toiminnan eri prosesseineen.”

SimAnalyticsin perusta on akateemisessa maailmassa. Kolmen miehen voimin käynnistetty yritys on saanut vahvistusta neljännestä osakkaasta. ”Olemme tehneet tätä omalla rahalla. Nyt liikevaihto on kehittynyt niin, että tätä voi sanoa jo työpaikaksi. Ensi vuonna on tarkoitus triplata liikevaihto ja työllistää lisää ihmisiä”, kaavailee Kortelainen.

Trailmakeria tämä kiivaassa tahdissa kehittyneen start-upin nokkamies kiittää avusta toiminnan jäsentelemiseksi. ”Kuulimme Trailmakerista Aalto Start-up Centerin kautta, meidät haastateltiin ja valittiin mukaan Venture Express -ohjelmaan”, Samuli Kortelainen sanoo. ”Olimme analyytikkoina ja liiketoiminnan osaajina miettineet SimAnalyticsia eri näkökulmista, mutta silti keskustelut olivat paikallaan. Pää tuli kipeäksi, mutta hyvällä tavalla.”


29-Dec-2014

Trailmaker

Strategy. Execution. Common View.

© 2016 Trailmaker Oy